NARUČI ODMAH
NARUČI ODMAH

Zašto HERBIKO® K2D3®?

Kako se izgrađuju kosti?

Učinci vitamina D i kalcija na sveukupno zdravlje kostiju su odavno potvrđeni: kalcij je taj koji kostima daje čvrstoću i čini ih otpornim na prijelome, a vitamin D omogućava apsorbciju kalcija iz crijeva i njegovo iskorištavanje. Dugo se smatralo da je to dovoljno za pravilnu izgradnju, ali novija istraživanja govore upravo suprotno.

Nakon ulaska u krv, kalcij dospijeva do kostiju, ali da bi se i ugradio u kosti neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcij se ne ugrađuje u kosti, ma koliko ga uzimali. Umjesto toga, kalcij ide u meka tkiva kao što su zglobovi, bubrezi, dojke, krvne žile, itd. Posljedice toga su dvostruke:

  • porozne kosti podložne prijelomima, i
  • naslage kalcija koje ometaju funkciju zglobova i drugih tkiva

Kako vitamin K2 utiče na mineralizaciju kostiju?

Tek najnovija istraživanja su u potpunosti rasvijetlila mehanizam izgradnje kostiju: protein zadužen za ugradnju kalcija u kost, tzv. osteokalcin, je taj koji otključava kosti za ulazak kalcija. Međutim, nakon sinteze, osteokalcin je neaktivan i tek prisustvom vitamina K2 ae aktivira i može vršiti svoju funkciju.

Drugim riječima, bez vitamina K2 kalcij ostaje nedostupan našim kostima iako smo ga unijeli dovoljno. Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila: vitamin K2 u potpunosti sprječava gubitak koštane mase.

Prikupljeni dokazi iz sedam japanskih ispitivanja pokazuju da dodatno uzimanje vitamina K2 dovodi do smanjenja prijeloma kralježaka od 60 posto, kao i smanjenja prijeloma kuka i drugih nevertebralnih prijeloma od 80 posto. Druge studije pokazale su i da dodatak vitamina K2 omogućava učinkovitiju upotrebu vitamina D.

Vitamin K2 štiti naše organe od štetnog učinka kalcija

Sada se sa sigurnošću zna da je prekomjeran unos kalcija štetan za tijelo.

Najnovije istraživanje provedeno na 1.500 žena starijih od 55 godina nedvosmisleno je pokazalo da preparati kalcija koje žene uzimaju kao dodatak liječenju osteoporoze povećavaju rizik od nastanka miokarda za 50 posto. I to nije sve: dodati kalcij taloži se u zglobovima i dovodi do okoštavanja, u bubrezima dovodi do stvaranja kamenca, a taloženjem u dojkama dovodi do nepovratnog oštećenja tkiva, starenja i propadanja stanica.

Ovdje na scenu opet stupa vitamin K2, jer pored osteokalcina on aktivira i vaskularni GMP, protein koji sprječava taloženje kalcija u mekim tkivima. To objašnjava bolju strukturu i očuvanost hrskavice, kao i bolju funkciju zglobova kod osoba koje uzimaju dovoljno vitamina K2.

Ključna funkcija vitamina K2 je da “zgrabi” i ugradi kalcij u kosti i u isto vrijeme “zaključa” meka tkiva i spriječi ulazak kalcija. Znači, Vitamin K2 pomaže da se održi gustoća kostiju istovremeno štiteći od opasnih naslaga kalcija.

Vitamin K2 i vitamin D3 su moćan nutritivni duo za jake i zdrave kosti

Ova dva nutrijenta su kao dijelovi slagalice tj. mehanizam koji ne funkcionira kada neki od elemenata nedostaje. K2 i D3 imaju sinergijski učinak i postižu maksimalan učinak samo kada se uzimaju zajedno. Dakle, korištenjem vitamina K2 i D3 dovoljna količina kalcija dospijeva u krv i pravilno se usmjerava pomažući nam da imamo čvrste kosti.

Najnovije istraživanje provedeno na 1.500 žena starijih od 55 godina nedvosmisleno je pokazalo da preparati kalcija koje žene uzimaju kao dodatak liječenju osteoporoze povećavaju rizik od nastanka miokarda za 50 posto. I to nije sve: dodani kalcij taloži se u zglobovima i dovodi do okoštavanja, u bubrezima dovodi do stvaranja kamenca, a taloženjem u dojkama dovodi do nepovratnog oštećenja tkiva, starenja i propadanja ćelija.

Kombiniranjem vitamina K2 i vitamina D3, koji djeluju u sinergiji, ukupan rezultat može biti daleko superiorniji nego njihova pojedinačna uporaba.

Kliničke studije su pokazale da je suplementacija preparatom HERBIKO® K2D3® učinkovitija u sprječavanju gubitka koštane mase, nego pojedinačno uzimanje bilo kog od ova dva vitamina.

Pripravak HERBIKO® K2D3® je proizveden od najkvalitetnijih sirovina najvišeg stupnja čistoće.

HERBIKO® K2D3® sadrži MK-7, superiorni oblik vitamina K2 s najvećom iskoristivosti u organizmu. Ovaj oblik vitamina K2 se u krvi zadržava 8 do 10 puta duže od drugih oblika vitamina K2. Na taj način, HERBIKO® K2D3® osigurava tijelu optimalnu količinu vitamina K2 i pogodan je za doziranje jednom dnevno. Smatra se da je ovakva primjena učinkovitija i komfornija.

Pripravak HERBIKO® K2D3® proizvodi se u skladu s najvišim proizvodnim standardima.