NARUČI ODMAH
NARUČI ODMAH

Zdravlje kostiju kod djece

Briga o zdravlju kostiju je važna u svakom razdoblju života. Međutim, kako se 95 posto koštanog sustava izgradi do 20. godine, ono što se do tada ostvari pratiti će nas i kasnije tokom života i spriječavati prijelome.

Z

O kostima možemo misliti kao o bankovnom računu: u djetinjstvu radimo “depozite” koje kasnije “trošimo” s računa koštanog tkiva. Tijekom djetinjstva i rane adolescencije izgrađeno je mnogo više koštanog tkiva nego što se potroši. Napraviti “banku kostiju” vrlo je slično stambenoj štednji: što više uštedimo kad smo mladi život nam je kasnije lakši.

Z

To znači da su djetinjstvo i rana adolescencija najvažnija razdoblja kada djeca trebaju ‘ulagati’ u zdravlje svojih kostiju. Tijekom razdoblja intenzivnog rasta dječje kosti su najosjetljivije na nedostatak esencijalnih hranjivih sastojaka poput vitamina K2 i D3, tvari neophodnih za razvoj kostiju, stručnjaci definitivno preporučuju dodatni unos.

Razvoj kostiju u djetinjstvu

Za većinu ljudi koštana masa doseže svoju maksimalnu gustoću i snagu u dvadesetima. Najveća brzina gradnje postiže se u dobi između 12 i 14 godina.

Procjenjuje se da porast koštane mase od samo 10 posto tijekom ovog razdoblja može smanjiti rizik od osteoporoze i prijeloma u odrasloj dobi do 50 posto.

Vitamin D3 omogućava unos kalcija iz hrane i na taj način doprinosi izgradnji kostiju. Istodobno, vitamin D3 aktivira stanice koje grade kosti i potiče ih na proizvodnju proteina koji je odgovoran za ugradnju kalcija u kosti (osteokalcin). Ovaj protein ima brojne potencijalne zdravstvene koristi. Međutim, bez vitamina K2, ove se koristi neće ostvariti.

Vitamin K2 aktivira osteokalcin, protein koji ugrađuje kalcij u kosti. Inače, bez vitamina K2, osteokalcin ostaje neaktivan, pa ne može vezati kalcij s kostima. Bez pomoći vitamina K2, kalcij koji vitamin D3 uzima tako učinkovito može zapravo djelovati protiv naše djece, ulazeći u njihove arterije, meka tkiva i zglobove. Dakle, vitamin D3 zapravo stvara potrebu za vitaminom K2.

Prosječni prehrambeni unos vitamina K2 značajno je opao u posljednjih 50 godina. Današnji unos nije dovoljan za optimalni razvoj i održavanje kostiju. Prehrana bogata prerađenom hranom, nedostatak povrća i općeniti nedostatak hrane prirodno bogate vitaminom K2 doveli su do nedovoljnog unosa ovog vitamina. Stoga stručnjaci na ovom području preporučuju suplementaciju.

Proizvod HERBIKO® K2D3® ima kombinirani učinak na pravilan razvoj kostiju i zuba, potiče izgradnju koštanog tkiva, omogućavajući osteokalcinu da povuče kalcij iz krvi i ugradi ga u kosti.

Prijelomi kod djece

Razne aktivnosti koje djeca svakodnevno obavljaju, poput trčanja, skakanja, rolanja, vožnje biciklom, i klizanja donose puno radosti, ali mogu i roditeljima stvoriti veliku glavobolju, jer te male radosti često uzrokuju razne ozljede ruku i nogu.

U zapadnim se zemljama posljednjih godina detaljno proučava veza između dječje prehrane i zdravlja kostiju.

Prijelomi su najčešće u pubertetu i imaju učestalost sličnu onoj u žena u menopauzi. Takvi česti prijelomi najvjerojatnije su povezani s činjenicom da porast sadržaja kostiju dolazi tek godinu – dvije nakon razdoblja najvećeg rasta u visini.

Nakon prijeloma, slomljeni dijelovi kosti često se pomiču, jer djeca ne slijede savjet liječnika. Djeca nemaju kritički stav prema sebi, tj. prema okolini, i ne razumiju ozbiljnost problema. Ne mogu se svi roditelji adekvatno nositi sa svojom djecom – zato oporavak nakon prijeloma često traje mnogo duže nego što kosti trebaju zacijeliti.

Djeca nakon jednog prijeloma imaju povećan rizik od novog prijeloma i manju gustoću koštane mase i unos kalcija nego njihovi vršnjaci. Ovi nalazi pokazuju da su neka djeca sklona lomovima koji imaju veze s prehranom i drugim vanjskim čimbenicima.

Dovoljan unos vitamina K2 i D3 potreban je za podupiranje intenzivnog zarastanja kostiju. Proizvod HERBIKO® K2D3® održava zdravlje kostiju jer omogućuje proteinu osteokalcinu da povuče kalcij iz krvi i ugradi ga u kosti. Na taj se način sprječavaju daljnje komplikacije prijeloma, a djeca se brže vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Ostale bolesti i lijekovi

Razne bolesti i lijekovi mogu imati izuzetno negativan učinak na kosti. Tako npr. crijevne bolesti, poremećaji prehrane ili pothranjenost, anoreksija ili pretilost, dijabetes, itd. mogu dovesti do smanjene gustoće kostiju kod djece. Riječ je o takozvanim “praznim kostima” koje su vrlo lomljive i sklone lomovima.

Djeca koja su na dugotrajnom bolničkom liječenju ili su prisiljena na kućni odmor također imaju povećan rizik od nedovoljne mineralizacije kostiju i prijeloma.

Mnogi lijekovi također mogu negativno utjecati na mineralnu gustoću kostiju.

Kortikosteroidi koji se koriste u liječenju različitih bolesti, poput nekih autoimunih bolesti, astme i drugih, negativno utječu na razvoj stanica za izgradnju kostiju. Neki lijekovi koji se koriste za liječenje epilepsije dugo vremena također sprječavaju pravilnu izgradnju kostiju.

Tijekom razdoblja intenzivnog rasta dječje kosti su najosjetljivije na nedostatak esencijalnih hranjivih sastojaka. Ako dijete ima i neke kronične bolesti ili dugotrajnu terapiju, sve je to veliki negativni utjecaj na zdravlje kostiju. U tim je uvjetima potrebno osigurati dovoljno esencijalnih hranjivih sastojaka koji će umanjiti štetne učinke. U djece koja uzimaju kortikosteroide i antiepileptike, pate od dijabetesa, poremećaja prehrane ili su u dugotrajnoj hospitalizaciji, preporuča se proizvod HERBIKO® K2D3® s ciljem normalizacije mineralizacije i čvrstoće kostiju.