NARUČI ODMAH
NARUČI ODMAH

Zdravlje kostiju

Glavni mineral koji čini kosti čvrstima i jakima je kalcij. Sadržaj kalcija u kostima i gustoća kostiju postupno se povećavaju do 30. godine života, kada postižu svoj maksimum. Nakon toga mineralna gustoća postupno opada i neophodno je osigurati dovoljno nutrijenata kako bi se jačina koštanog sustava održala i u zreloj dobi života.

Gubitak koštane mase

 Karakteristike su smanjena gustoća koštanog tkiva, poremećena struktura kostiju, izmijenjene vrste i količine proteina u kostima. Gubitak koštane mase dovodi do povećanog rizika od prijeloma kostiju i to najčešće kuka i kralježaka, ili neke druge kosti koja je pod velikim pritiskom.

Gubitak koštane mase smatra se „tihom bolešću“ jer nema primjetnih simptoma sve dok se ne javi prijelom kostiju.

S gubitkom koštane mase najčešće se suočava populacija treće životne dobi, odnosno starije osobe. Iako se češće javlja kod žena, naročito u menopauzi, gubitak koštane mase pogađa i muškarce i to one preko 50 godina.

Najvećem riziku su izložene žene, naročito one s niskom tjelesnom masom. Grupi visokorizičnih pripadaju i pušači, osobe koje pretjerano koriste alkohol, osobe s poviješću prijeloma, i nekim bolestima, uključujući reumatoidni artritis, hipertiroidizam, dijabetes i bolesti paratiroidne žlijezde.

Najnovija istraživanja su u potpunosti rasvijetlila mehanizam izgradnje kostiju: protein zadužen za ugradnju kalcija u kost, tzv. osteokalcin, je taj koji otključava kosti za ulazak kalcija. Međutim, nakon sinteze, osteokalcin je neaktivan i tek prisustvom vitamina K2 je aktivan i može vršiti svoju funkciju. Drugim riječima, bez vitamina K2 kalcij ostaje nedostupan našim kostima iako smo ga unijeli dovoljno.

Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila: vitamin K2 u potpunosti spriječava gubitak koštane mase, dok u nekim slučajevima čak i povećava koštanu masu kod osoba s gubitkom koštane mase. Prikupljeni dokazi iz sedam japanskih ispitivanja pokazuju da suplementacija vitaminom K2 dovodi do smanjenja prijeloma kralježaka od 60 posto, kao i smanjenja prijeloma kuka i drugih nevertebralnih prijeloma od 80 posto. Druge studije pokazale su i da dodatak vitamina K2 omogućava učinkovitiju uporabu vitamina D i smanjuje učestalost gubitka koštane mase i do 25 posto.

Starenjem, apsorpcijska moć digestivnog trakta se smanjuje pa samim tim i apsorpcija kalcija. Pripravak HERBIKO® K2D3® sadrži optimalne doze vitamina K2 i D3 koji poboljšavaju apsorpciju kalcija i njegovo ugrađivanje u kost. HERBIKO® K2D3® se uspješno kombinira i sa antiapsorpcijskim lijekovima.

Prijelomi

Do prijeloma kosti dolazi kada djelovanje vanjske sile prelazi gustoću i jačinu kostiju. Prijelomi su najčešće posljedica pritiska ili pada. Bez obzira na uzrok prijeloma, slomljena kost značajno utječe na kvalitetu života, česti su bolovi i dugotrajna imobilizacija.

Prijelomi su čest problem kod osoba sa osteopenijom i osteoporozom. Osteoporotični prijelomi imaju veliku smrtnost: preko 20 posto pacijenata sa prijelomom kuka umre u prvoj godini nakon prijeloma, a većina njih se nikada potpuno ne oporavi.

Prijelomi kralježaka su također česti i mogu nastati spontano ili nakon blage povrede. Ovo su takozvani kompresivni prijelomi, kada se javlja kronična bol i deformacija kralježnice. Bol se obično javlja iznenada, taj dio leđa postaje bolan na dodir, nakon čega mogu nastati problemi sa pokretljivošću, napetosti u mišićima i osjećajem u rukama. Osobe sa spontanim prijelomima kralježaka gube na visini, a s vremenom može doći i do stvaranja grbavosti.

Kada dođe do prijeloma kosti, aktiviraju se mehanizmi remodeliranja i zarastanja kosti. U ovom razdoblju neophodno je osigurati dovoljne količine esencijalnih nutrijenata kako bi prijelom što brže i potpunije zarastao. 

Sekundarni gubitak koštane mase

Gubitak koštane mase može nastati i kao posljedica drugih oboljenja i lijekova. Uzrok smanjene gustoće kostiju mogu biti kronična bolest bubrega ili endokrine bolesti (bolesti štitnjače, dijabetes), kronične upalne bolesti crijeva, loše prehrane, kod pretilih i anoreksičnih osoba.

Pacijenti koji su zbog lošeg zdravstvenog stanja prisiljeni na dugotrajno mirovanje također imaju veliki rizik od smanjene gustoće kostiju i povećavaju opasnost od prijeloma.

Mnogi lijekovi mogu imati negativan utjecaj na mineralnu gustoću kostiju i dovesti do gubitka koštane mase. Kortikosteroidi koji se koriste u terapiji različitih bolesti kao što su reumatoidni artritis, multipla skleroza, astma i druge, negativno utječu na razvoj stanica koje izgrađuju kost. Neki lijekovi koji se koriste za liječenje epilepsije također dugotrajno spriječavaju pravilnu mineralizaciju kostiju.

Različite kronične bolesti i primjena nekih lijekova mogu imati negativan utjecaj na mineralizaciju kosti. U ovim stanjima neophodno je osigurati dovoljno esencijalnih nutrijenata koji će smanjiti štetne utjecaje. Pripravak HERBIKO® K2D3® se preporuča svim pacijentima koji uzimaju kortikosteroide i antiepileptike ili boluju od dijabetesa, poremećaja štitnjače i poremećaja u prehrani kako bi poboljšali mineralizaciju i jačanje kostiju.